Pages

Pages - Menu

luni, 30 ianuarie 2017

NOKIA sau cum a decăzut REGELE TELECOMUNICAȚIILOR






Înainte de Apple, Samsung sau HTC, regele absolut al telecomunicațiilor a fost Nokia, o companie care a scos inovație după inovație timp de aproape 3 decenii după care a căzut brusc în uitare.
Astăzi singurii utilizatori fideli Nokia sunt pensionarele grație campaniei lor de succes: „Nokia: butoane așa de mari că se văd...din spațiu”. Întâmplător, și eu am tot Nokia pe motiv că sunt tâmpit. (săptămâna trecută am rugat-o pe bunică-mea să-mi bage și mie niște numere în telefon și să-mi citească mesajele de „La mulți ani!”).
Așa că astăzi vorbim despre Nokia, cum a crescut sănătos timp de 140 de ani, a ajuns printre cele mai de succes companii ale tuturor timpurilor și a decăzut în câțiva ani. tananana tananana tanananana...să-ncepem!


Nu știu dacă ați observat dar Microsoft, Apple și multe alte companii multimiliardare de astăzi au început cu un adolescent virgin făcând experimente în garajul părinților prin anii 70-80. (astăzi se întîmplă din ce în ce mai rar pentru că e porno pe net). Anticipând trendul ăsta plictisitor, Nokia a ars-o mult mai original, începând treaba cu cel puțin 100 de ani înaintea competiției.
În 1865, cînd Mihai Eminescu avea 15 ani și o ardea romantic le lacul ăla, inginerul Frederik Idestam și-a deschis o mică afacere construind o moară pe râul Tammerkoski din orașul Tampere din sud-vestul Finlandei care, pe vremea aia, făcea parte din imperiul rus. Trei ani mai târziu omul și-a tras a doua moară la 15 kilometri distanță, pe râul Nokianvirta de lângă orașul Nokia. Apoi s-a asociat cu amicul lui pe nume Leo Mechelin și au numit compania Nokia ab. Așa a început totul și există o legătură directă între moară pe râu și telefon așa cum există o legătură între Kevin Bacon și oricare alt actor conform jocului „Six degrees of Kevin Bacon”.
Spre sfârșitul secolului 19, ce mai nouă chestie era electricitatea așa că, în 1902 Nokia a decis să folosescă puterea apei și a morilor pentru a genera electricitate. Întâmplător, în apropiere de Nokia activa și o companie de cauciuc care fabrica și vindea galoși, cizme și alte produse cauciucate. Fabrica de cauciuc cumpăra electricitatea produsă de Nokia. Toate au mers ca pe roate până când a venit primul război mondial. După terminarea războiului, compania Nokia era aproape falimentară. Ca să poată avea în continuare electricitate, ăștia de la cauciuc au cumpărat Nokia.
Cam prin același timp, în 1912, Arvid Wickström a fondat Compania finlandeză de cabluri care producea cabluri electrice, de telegraf și de telefon. Zece ani mai târziu, ăștia de la cauciuc i-au cumpărat și pe ăia de la cabluri. Dar stai, devine din ce în ce mai ciudat:
În fruntea noii companii de cabluri, cauciuc și electricitate se afla Verner Weckman, un wrestler faimos, câștigătorul primei medalii de aur olimpice finlandeze. El a fost primul președinte al companiei Nokia după de, timp de 16 ani, fusese directorul ei tehnic. Presupun că, dacă nu munceai cum trebuie, venea Verner Weckman și te bătea cu medalia lui de aur. (asta înseamnă să fi eficient).
Au trecut anii, a venit și al doilea război mondial și compania a fost obligată să dea cabluri sovieticilor drept despăgubiri de război. (mai târziu se vor folosi de legăturile create atunci cu rușii).
Deși erau deținute de aceeași oameni, cele trei companii s-au unit abia în 1967 când s-a născut și Nokia Corporation. Pe vremea aia, dacă era ceva de făcut, Nokia își băga nasul. Oamenii se ocupau cu papetărie, cauciucuri de mașini și biciclete, pantofi, cabluri, calculatoare, generatoare de electricitate, robotică, materiale plastice, aluminiu și tehnică și echipament militar (de exemplu, ei au făcut și Nokia M61: masca de gaze folosită de armata finlandeză). Fiecare afacere avea propriul director care dădea raportul președintelui companiei.
În 1979 Nokia s-a băgat în pat cu Salora (o companie de televizoare color) și, împreună au dat naștere copilașului Mobira Oy care se ocupa cu radio telefonia. Câțiva ani mai târziu a venit și primul sistem celulat internaționa de telecomunicații care lega Suedia de Danemarca, Norvegia și Finlanda. La scurt timp a ieșit și primul telefon de mașină din lume. Se chema Mobira Senator și cântărea în jur de 10 kg.
În 1984 apare Mobira Talkman, unul dintre primele telefoane mobile care promitea că poate fi folosit atât înăuntru cât și în afara mașinii. Era și destul de ușor, în sensul că avea 5 kile, cât un bidon de apă de 5 litri.
Trei ani mai târziu compania a scos pe piață și primul telefon mobil din lume care putea fi transportat la purtător: Mobira Cityman 900 cântărea 800 de grame și costa 5.456$. Telefonul s-a vândut ca pâinea caldă, devenind primul mare hit din industria telefoanelor mobile din momentul în care Mikhail Gorbachev l-a folosit ca să sune din Helsinki la Moscova în timpul unei conferințe de presă din octombrie 1987. Toată lumea își dorea telefonu Mobira Cityman 900 poreclit „Gorba”.
În anii 90, Nokia a decis să renunțe la toate vrăjelile cu cauciucul, cablurile ș.a.m.d. și să se concentreze exclusiv pe telecomunicații așa ca a vândut toate celelalte ramuri ale afacerii.
În 1991, prima convorbire GSM a fost efectuată de prim ministrul finlandez Harri Holkeri folosind un telefon Nokia. În anul următor au lansat și primul lor telefon mobil GMS: Nokia 1011 care se mândrea cu un timp de convorbire de 90 de minute ca să nu mai zic că putea stoca pâna la 99 de numere de telefon. (mie îmi trebuie șase: mama, tata, soră-mea, pizza și ăla de la desfundat closete).
Doi ani mai târziu apare și seria 2100, prima serie cu faimoasa sonerie Nokia. Inițial, ăștia estimai că vor vinde 400.000 de unități. Spre suprinderea tuturor, cifra finală a fost de aproape 20 de milioane de telefoane vândute la nivel global.
Urmează Nokia 9000 Communicator din 1996. Telefonul costa 800 de dolari dar, la prețul ăsta, avea de toate: email, fax și browser web. Deși era apreciat de cunoscători, telefonul nu a avut un succes răsunător. În același an, compania a lansat și Nokia 8110, poreclit „telefonul banană”, același telefon pe care l-a folosit și Neo ca să sune mama navă când se împuțea situatia.
Nokia ajunsese a doua cea mai mare companie de telecomunicații după Motorola. Se credea că nu mai e mare lucru de făcut și se cam termină cu inovațiile. Nimeni nu își imagina că Motorola ar putea fi depășită, dar, în 1998, Nokia a venit cu cea mai tare invenție telefonicoasă a tuturor timpurilor: Snake I. Jocul apare pentru prima oară în seria Nokia 6100 care se vinde în 48 de milioane de exemplare și cu ajutorul căreia ăștia reușesc să depășească Motorola.
An de an cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 50% ajungând de la 21 de miliarde de dolari la aproximativ 70 de miliarde de dolari. (ca să vă dați seama, cu 70 de miliarde de dolari poți cumpăra 280 de miliarde de covrigi, suficient să acoperi România cu covrigi).
Tot în 1998 a aparut și modelul 8810, primul telefon fără antenă. Până în puctul ăsta, telefoanele mobile erau considerate o unelată potrivită a politicienilor și oamenilor de afaceri, o chestie serioasă cumpărată de oameni serioși. (genul de oameni impresionați de telefonul lui Gorbachev).
În 1999, Nokia și-a pus ochii pe copii lansând modelul 3210, un telefon disponibil în șase culori la care puteai vorbi în continuu timp de 4-5 ore. Avea mai multe tipuri de sonerii și mai multe jocuri printre care și colosalul Snake II, mai tare ca Snake I. Deloc suprinzător, ăștia au ras 160 de milioane de unități ca popa. Unul dintre mucoșii pasionați de Snake II era și fratele vostru Horică zis și „Virginul Nevinovat” care se lupta seară de seară cu șarpele lui din ce în ce mai mare. (mă refer la Snake II, bineînțeles)
Și uite așa, la începutul anilor 2000, Nokia domina induscutabil piața pe toate categoriile de vârstă și pe toate categoriile de preț. Anii 2000 au venit cu noi provocări și obstacole, tehnologiile Wireless și internetul se sudau una de cealaltă și a treia generație de tehnologie wireless promitea capacități multimedia îmbunătățite.
Ca răspuns, Nokia a jucat pe ambele fronturi aducând atât telefoane multimedia sofisticate cât și modele ieftine. În 2001 s-a lansat Nokia 7650, primul lor telefon cu cameră foto și ecran color. Apoi a urmat modelul 6650, primul telefon 3G din lume. În același an a ieșit și Nokia 3650, primul telefon cu sistemul de operare Symbian și primul telefon care avea cameră video.
În 2003, hop și Nokia 1100, un telefon ieftin și bun care a reușit să se vândă în 250 de milioane de exemplare, devenind cel mai bine vândut telefon altuturor timpurilor și cel mai bine vândut produs electronic al tuturor timpurilor.
În 2005, Nokia a atins incredibila sumă de un miliard de telefoane vândute, nimeni nu putea ajunge la înălțimea companie.
Neștiind ce să mai facă, ăștia s-au pus pe produs telefoane din ce în ce mai ciudate. Nokia N-Gage se dorea telefon și consolă de jocuri în același timp, Nokia 7280, zis și „telefonul ruj” făcea parte din gama de telefoane fashion și a apărut în lista de cele mai bune produse în revista Fortune Magazine. Puteți vedea telefonul ruj și în videoclipul Pussycat Dolls „Beep”.
Pe la mijlocul anilor 2000 apare și seria N: N79, N90, N91 și, bineînțeles N8.
În 2007 apare primul iPhone și telefoanele cu touchscreen devin din ce în ce mai populare. Nokia face un efort și lansează, în 2008, modelul 5800 Xpress Music care are un oarecare succes (8 milioane de exemplare vândute) dar nu reșește să creeze nivelul de obsesie pe care o avea lumea cu iPhone.
Mai adaugă și necazul cu cele 46 de milioane de baterii defecte și începi să înțelegi de ce profiturile Nokia dispar ca prin minune.
Din momentul ăsta urmează partea mai tristă a poveștii: concedieri, un parteneriat greșit cu Windows, modele nereușite, mai multe concedieri, fabrici abandonate (inclusiv cea de la noi din țară)etc.  Compania a înregistrat câte un succes modest pe ici pe colo cu modelele Lumia, dar, în rest, tăcere.
Din fericire, contractul cu Windows se termină și, din 2017, Nokia poate alege să utilizeze alt sistem de operare. Există zvonuri legate de o campanie ambițioasă de lansare a unor noi modele cu sistem Android așa că poate că Nokia încă mai are un cuvânt de spus. Eu unul sunt curios să văd ce scot anul ăsta.
Voi ce părere aveți? Care a fost telefonul vostru Nokia preferat și ce amintiri legate de el aveți? Lăsați răspunsul în rubrica de comentarii, nu uitați să vă abonați dacă nu ați făcut-o încă, să dați un like și mai ales un share clipului ăsta pe facebook...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu