Fraților, toate țările de pe lumea asta sunt ca niște clone ciudate ale pensionarelor tale de la bloc: vechi, demodate în gândire și ultra-preocupate de ce fac toți ceilalți vecini de pe stradă. Pensionarele se folosesc de ochelari cu lentile groase și țările se folosesc de serviciile secrete.
Agenția Centrală de Informații sau CIA este serviciu secret extern al Statelor Unite ale Americii. La noi se numește SRI, în Rusia era, pe vremuri KGB și mai nou SVR... Serviciul secret al Statelor Unite se ocupă cu spionarea, strângerea și analiza informațiilor despre guverne străine și persoane, și întreprinde „acțiuni sub acoperire” în străinătate. Pe vremea războiului rece, principalul adversar al lor era KGB-ul. Dacă rușii trăgeau un pârț mai tare, americanii aveau pasiunea și ambiția să-l înregistreze, să noteze ora și data la care s-a petrecut și să inventarieze totul. Între timp lucrurile s-au mai domolit, fără să se schimbe nimic esențial.
Două lucruri ne preocupă pe noi astăzi: faptul că serviciile secrete americane nu sunt obligate să-și publice bugetul (adică nu știi niciodată câți bani cheltuiesc și pe ce) și faptul că, de-a lungul timpului, s-au ocupat cu tot felul de experimente dubioase, unele dintre ele așa de ciudate că ai impresia că oamenii ăștia pur și simplu nu știau cum să se distreze mai bine pe banii publici.
Experimentele desfășurate de CIA astăzi sau în perioada recentă rămân secrete, dar o parte dintre cele vechi au fost făcute publice. Din câte am observat proiectele desecretizate sunt fie unele care au eșuat sau nu au fost niciodată aprobate, fie unele de care oricum am fi aflat, dar măcar așa ne dăm și noi seama ce le poate pielea nemernicilor ăstora. Să le vedem:
1. Proiectul 1794
În 2012 U.S. Air Force a declasificat mai multe documente printre care și unele care dezvăluie un plan secret de a construi „farfurii zburătoare” cu scopul de a vâna bombardiere sovietice. Ambițiosul plan poreclit „Proiectul 1794” a fost început în anii 50’ când o echipă de ingineri a primit sarcina să construiască o mașinărie zburătoare în formă de farfurie care să fie capabilă să atingă viteze supersonice și să poate ajunge la mare altitudine.
Se pare că planul inițial era ca acest aparat să circule cu de patru ori viteza sunetului la o înălțime de peste 30.000 de metri. Au investit mai mult de trei milioane de dolari (adică 26 de milioane de dolari din zilele noastre) în construirea farfuriei. Proiectul a fost abandonat în decembrie 1961 după ce testele efectuate au demonstrat că designul aparatului îl făcea să fie instabil din punct de vedere aerodinamic ceea ce însemna că farfuria zburătoare nu putea fi dirijată în siguranță la viteze mari, darămite supersonice. Probabil că astăzi farfuria zace într-un depozit unde o tanti frustrată de la curățenie se plânge că burețelul e prea mic și că nu are suficient Fairy să curețe farfuria cum trebuie.
2. Proiectul Iceworm
În anii 60, armata americană a demarat o misiune secretă care avea scopul de a construi o serie de baze mobile de lansare a rachetelor nucleare sub stratul de gheață din Groenlanda. Ideea din spatele proiectului era că-ți puteai pune bombele suficient de aproape să le tremure chiloții rușilor. (întâmplător, rușii au făcut exact aceeași manevră în Cuba)
Proiectul cu numele de cod „Iceworm” nu putea fi pus în practică fără a fi testat în prealabil, așa că au făcut alt proiect pe nume „Camp Century”, cu ajutorul căruia au construit o serie de clădiri subterane, tuneluri, dormitoare, bucătării, spații de recreere, laboratoare, centre de comunicare și, bineînțeles, o centrală nucleară. În loc să amplaseze bombele, au zis că e un proiect de „cercetare” ca să vadă mai întâi cum stă treaba cu bazele militare de sub gheață.
Proiectul a fost abandonat în 1966 pe motiv că gheața se mișca imprevizibil și distrugea clădirile. Rămășițele din ce în ce mai afectate ale proiectului mai există și astăzi undeva adânc sub gheața din Groenlanda.
3. Proiectul MK-ULTRA
În timpul războiului rece, CIA a inițial MK-ULTRA, un proiect secret și ilegal care s-a ocupat cu cercetarea și explorarea sistemelor de manipulare a minții. Adică ăștia avea ambiția să controleze mințile altora. Operatorii programului au experimentat efectele hipnozei, ale agenților biologici și ale drogurilor asupra oamenilor. Unii istorici sunt de părăre că scopul final al proiectului ar fi fost dezvoltarea abilităților de a programa creierele unor potențiali asasini.
În 1973, Richard Helms, directorul CIA a ordonat distrugerea tuturor documentelor legate de proiectul MK-ULTRA, dar câțiva ani mai târziu s-a pornit o investigație legată de cele ce s-au petrecut acolo după care au urmat o serie de documentare și filme artistice inspirate de MK-ULTRA.
4. Area 51
Niciun alt loc de pe lume nu a stârnit atât de mut imaginația „pasionaților” de teorii conspiraționiste și OZN-uri ca Area 51 situată la 134 de kilometri distanță de Las Vegas. Unii încă mai cred că aici se țin tot felul de extratereștrii și că e locul unde se fac o serie de experimente de domeniul paranormalului. (ce nu-și dau seama naivii ăștia e că, de fapt, acolo e ținută și interogată mama lui Ștefan ce Mare)
În iulie 2013 o serie de documente declasificate atestă, pentru prima oară, existența bazei și confirmă faptul că Area 51 a fost folosită pentru a testa mai multe prototipuri de avioane. (sigur, ei au declasificat documentele, dar, au omis hârtiile care atestă cei 600 de ani de interogatoriu făcut pe mama lui Ștefan cel Mare care și astăzi refuză să coopereze)
5. Proiectul Grudge
Chiar dacă Area 51 nu a fost folosită niciodată pentru experimente pe extratereștrii nu înseamnă că armata americană nu a studiat fenomenul.(se putea?) În 1949 s-a lansat proiectul Grudge creat special pentru studierea obiectelor zburătoare neidentificate. Înainte de el a fost proiectul Sign de pe urma căruia avem un raport care spune că nu a putut găsi explicații concrete pentru toate obiectele zburătoare analizate. Niște oameni au luat la rând toate dosarele despre OZN-uri ale vremii și au investigat cauzele și dovezile conținute în ele.
Criticii proiectului Grudge spun că ăștia nu vroiau decât să demonstreze că nu ezistă OZN-uri și că nu s-au făcut suficiente cercetări, participanții pornind de la premiza că nu există extratereștrii și făcând tot posibilul să demonstreze asta. Personal, criticile astea mi se par aberante. E ca și cum v-aș pune eu să demonstrați că nu e captivă mama lui Stefan cel Mare pornind de la premiza că, de fapt, e captivă acolo.
6. Operațiunea Agrafa
În Septembrie 1946, președintele Harry Truman a autorizat un program pe nume Operațiunea Agrafa care avea ca scop atragerea oamenilor de știință naziști de partea americanilor după cel de-al doilea război mondial. Oficialitățile Biroului Strategic de Servicii (cum se numea CIA-ul pe vreme aia) au recrutat oameni de știință germani care să pună osul la treabă și să ajute cu recuperarea de după război. De fapt, le era frică de rușii care se chinuiau să atragă aceeași oameni. Informația a fost și continuă să fie cea mai de valoare monedă a noastră.
Printre recruții de seamă ai proiectului se află și Wernher von Braun, mintea luminată din spatele misiunilor Apollo cu ajutorul cărora am ajuns pe lună.
7. Operațiunea Nothwoods
În timpul războiului rece, Statele Unite avea o relație tensionată cu Cuba. Ca răspuns, CIA a creat o serie de planuri bizare de înlăturare a regimului condus de Fidel Castro. Majoritatea planurilor vizau asasinarea lui Fidel Castro (inclusiv folosind un trabuc exploziv), dar au existat și câteva tentative de incitare la un război deschis Cuba-Statele Unite. Un război deschis era tentant pentru că armata americană ar fi putut cuceri cu ușurință Cuba scăpând de tot stresul rachetelor alea rusești. Problema era că nu putea să invadeze așa, fără nici un motiv.
În 1998, în urma declasificării documentelor de către NSA am aflat și noi de proiectul Northwoods. Ideea era să comită o serie de acte de violență asupra cetățenilor americani și cetățenilor cubanezi și să arunce vina pe spatele cubanezilor. Dubioșii ăia intenționau să falsifice atacuri teroriste, să fure avioane și să scufunde bărcile imigranților cubanezi către SUA, adică să creeze orice scuză posibilă de atac.
Din fericire administrația prezidențială a respins punerea în aplicare a planurilor. (dacă ar fi făcut-o nu ar mai fi declasificat documentele, nu?)
8. Proiectul Manhattan
Unul dintre cele mai cunoscute programe secrete de cercetare este proiectul Manhattan care, la final, a produs prima bomă atomică. Totul a început la modul ultra-secret în 1939 când fizicienii au studiat potentialul armelor atomice. Din 1942 și până în 1946 proiectul a fost condus de generalul Leslie Groves. Prima bombă nucleală a fost detonată în dimineața zilei de 16 iulie 1945. O lună mai târziu au fost atacate orașele Hiroshima și Nagasaki. A fost singura dată când astfel de arme au fost folosite în război.
9. Operaționea Gladio
În timpul războiului rece NATO a creat un plan secret menit să țină Europa în siguranță. (a.k.a. să nu invadeze sovieticii). Planul pe nume „Operațiunea Gladio” presupunea crearea unor armate secrete care să rămână la fața locului în mai multe țări NATO inclusiv Italia, Belgia și Franța.
Conform documentelor, misiunea avea un scop destul de simplu: pregătirea pentru un posibil atac sovietic și organizarea luptelor de rezistență în fața unui asemenea atac. În unele țări, „pregătirile” astea presupuneau spionarea comuniștilor și acumularea de arme și muniții.
Armatele nu erau nici măcar cunoscute de cei de la guvernarea țărilor respective, de teamă că scârbele, pardon, autoritățile mai ușor de mituit ar fi sifonat totul rușilor. Noi am aflat de ele abia în 1990.
10. Pisicile acustice
Un raport din 1967 arată că CIA-ul a cheltuit milioane de dolari încercând să dresezi pisici domestice cu scopul de a spiona pentru ei în interiorul Uniunii Sovetice. Fără nici un fel de mișto. Proiectul s-a numit Acoustic Kitty și presupunea implantarea echipamentelor de spionaj în interiorul pisicilor spion.
După câteva milioane de dolari și mii de ore de muncă, și-au dat și ei seama de o chestie pe care o știe orice copil cu acces la youtube: pisicile nu sunt James Bond, indiferent ce microfoane le înfigi în cap.
11. Proiectul Horizon
Înainte ca NASA să pună primii oameni pe lună în 1969, cel puțin două organizații militare au propus proiecte lunare militare. În 1959 armata americană avea în plan crearea unei baze militare...pe lună. Propunerea aparține directorului de cercetare și dezvoltare din cadrul armatei Statelor Unite, s-a numit „proiectul Horizon” și avea ca scop ocuparea, dezvoltarea și apărarea intereselor americane pe lună.
Un alt program militar propunea stabilirea unui „Sistem lunar de bombardare a pământului” (în punctul ăsta strategia armatei devine destul de clară: din momentul în care găsesc ăștia un spațiu neocupat de oameni, există o singură întrebare care merită pusă: să-l bombardăm sau să amplasăm acolo o bază militară ca să bombardăm alte locuri?”).
Mai mult, se pare că există o propunere de proiect lunar înaintată de Leonard Reiffel, profesor la Illinois Institute of Technology care dorea să detoneze o bombă nucleară pe lună. Singurul motiv dat de acesta este că spectacolul detonării bombei atomice va putea fi văzut de pe pământ, astfel demonstrând lumii puterea Statelor Unite și băgând frica în inamicii ei.
12. Răpirea Lunik-ului
Uneori viața în CIA e mai ciudată decât orice scenariu James Bond. Așa stă treaba cu documentele denumite „Rapirea Lunik-ului”. E vorba de momentul ăla până de curând secret în care CIA-ul a hotărât să „împrumute” un satelit sovietic pentru o noapte.
Răpirea satelitului a avut loc la începutul anilor 60’. Pe vremea aia sovieticii se umflau în pene cu satelitul lor pe nume Lunik, primul satelit care ajunsese foarte aproape de lună.
Într-o seară, agenți CIA sub acoperire au convins soferul camionului care transporta satelitul dintr-un oraș în altul să se odihnească la un hotel din apropiere și să le lase lor satelitul. Apoi, pe parcursul nopții, au dezmembrat satelitul și l-au fotografiat din toate unghiurile, după care l-au reasamblat și l-au lăsat așa cum îl găsiseră. Se pare că rușii nu au realizat niciodată ce li se întâmplase.
Cam atât pentru astăzi, întrebarea clipului este: ce proiect aberant ați propune voi dacă ați fi agenți CIA?
Lăsați răspunsul în rubrica de comentarii, nu uitați să vă abonați, să dați un like și mai ales un share clipului ăsta pe facebook...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu