Pages

Pages - Menu

luni, 7 noiembrie 2016

Top 10 seriale POLIȚISTE




Înainte să începem lista noastră cu cele mai bune seriale polițiste, merită observat că toate, absolut toate serialele cu detectivi au pornit de la un singur personaj: Sherlock Holmes. Holmes este descris, pentru prima oară, în primul paragraf al romanului „Un scandal în Boemia” de Arthur Conan Doyle:
„Presupun că era cea mai perfecționată mașină de raționat și de făcut observații pe care a cunoscut-o lumea; dar postura de îndrăgostit l-ar fi pus de la bun încept într-o lumină falsă. De câte ori vorbea despre lucrurile mai gingașe, în spatele cuvintelor se ghiceau, întotdeauna, ironia și disprețul…”.
Adică Sherlock e rațional, nu sentimental, creierul se răzvrătește împotriva inimii, gândul împotriva sentimentului, e un fel de calculator, mai mult mașinărie decât ființă. Un asemenea personaj, un vânător de oameni, nu existase înainte de Sherlock Holmes, așa că, întrebarea e: de ce a trebuit creat și de ce a apărut tocmai atunci?
Marhall McLuhan explică totul în cartea sa: „Galaxia Gutenberg”. Detectivul apare într-o perioadă tumultoasă a istoriei noastre. Revoluția industrială era în plină desfășurare, munca oamenilor devenea din ce în ce mai specializată, mașinăriile începeau, pentru prima oară, să ne influențeze viața. Tot pentru prima oară, omul de știință urcă pe podiumul imaginației noastre.
În timp ce, în realitate, omul de știință schimbă viețile tuturor (prin electricitate, teoria evoluției, fabrici semi-automatizate, arme și mașini), în literatură, Sherlok Holmes și toți urmașii săi se bazează pe știință pentru a vâna oameni. De multe ori, latura sentimentală a criminalilor îi face să greșească și, tot atunci, prin raționament pur, detectivul îi va prinde.
Detectivul este singuratic și, de cele mai multe ori, nu are nevoie de ajutor. Watson, asistentul detectivului, om slab și sentimental, nu există în carte decât pentru a reprezenta cititorul. Prin ochii lui vedem lumea rece și rațională a lui Sherlock.  
De la domnul Holmes la serialele din zilele noastre e un pas destul de mic, așă că hai să vedem lista noastră cu cele mai bune 10 seriale polițiste, listă sponsorizată de cei de la Philips Televizoare Romania cu ocazia noii game de televizoare cu tehnologie ambilight: , pentru ca serialele se vad foarte bine pe televizoarele Philips.

10.Dosarele X
Incepem in forta cu unul dintre cele mai influente seriale de investigatii ale tuturor timpurilor, Dosarele X. Pe parcursul a 10 sezoane, detectivii FBI Fox Mulder jucat de David Duchovny si Dana Scully jucata de Gillian Anderson, ancheteaza tot felul de incidente inexplicabile in timp ce se lupta cu forte la fel de nestiute care incearca sa le puna bete in roate. Mulder crede cu tarie in paranormal in timp ce Scully este o sceptica greu de convins. Cazurile inexplicabile, personajele secundare colorate, suspansul excelent construit atat prin imagine cat si prin muzica si tensiunea sexuala extrem de intensa dintre cei doi protagonisti fac acest serial un clasic al genului, si o experienta de neratat pentru amatorii serialelor politiste.

9.Prime Suspect
Legendara Helen Mirren joaca rolul unei detective care investigheaza mai multe crime in serie in timp ce se lupta cu ostilitatea sexista a colegilor ei de breasla. Asta e probabil cel mai feminist serial politist facut vreodata si ce e mai interesant e ca treaba asta nu e deloc deranjanta. Probabil pentru ca daca e sa alegi o actrita care sa joace rolul femeii puternice care le da bobarnace barbatilor nestiutori de pe calul ei inalt, Helen Mirren este cea mai buna optiune. Serialul, care este de fapt o mini serie formata din 6 sezoane si 12 episoade, o urmareste pe Jane Tennison jucata de Helen Mirren in lupta impotriva unora dintre cei mai atroce criminali in serie pe care vi-i puteti imagina. Creatoarea serialului, Lynda La Plante a castigat o multime de premii pentru Prime Suspect si continua sa scrie romane politiste foarte apreciate.

8.The Fall
Serialul The Fall are loc in Belfast, capitala Irlandei de Nord ceea ce ii ofera din start un aer aparte. In plus e cu Gillian Anderson...cum ar spune Homer Simpson: mmmmmm gillian Anderson. Fosta vedeta a serialului Dosarele X joaca rolul unei detective intrigante care urmareste un criminal in serie carismatic si extrem de dement, care are un fetis pentru femeile cu parul negru si pielea deschisa pe care ii place sa le stranguleze, dupa care sa se masturbeze uitandu-se la cadavrele lor. Clasic. The Fall este un serial extrem de curajos si asta se vede atat din felul in care sunt construite personajele cat si din scenele brutale si dureros de „sincere” de violenta.

7.Mentalistul
Mentalistul nu este neaparat un serial bun dar este foarte distractiv si are o premisa interesanta. Patrick Jane este un mentalist cunoscut care se autodeclară impostor din dorinta de a lucra alaturi de politie, în rolul de consultant pentru a gasi nebunul care i-a omorat sotia si fiica. Abilitatile de observator fin al naturii umane ale lui Jane precum si cateva trucuri pe care le-a dobandit in urma carierei de mentalist il fac un consultant aproape ideal pentru politie in urmarirea diferitilor criminali. Spun aproape deoarece majoritatea mijloacelor de care se foloseste sunt extrem de ilegale ceea ce ii creeaza o gramada de probleme administrative politistei Teresa Lisbon care este responsabila de mentalistul rebel. Daca l-ati vazut si va place, incercati si Lie to me. E cu Tim Roth ceea ce e din start un plus, e bine jucat si are o serie de intorsaturi de situatie foarte neasteptate.  

6.Sherlock
Steven Moffat a scris unele dintre cele mai interesante episoade din Doctor Who si este responsabil si pentru serialul de succes Sherlock, lansat in 2010. Sherlock este un update al povestii clasice care il are ca protagonist pe legendarul detectiv Sherlock Holmes jucat de Benedict Cumberbatch si partenerul sau simpatic doctorul John Watson jucat de Martin Freeman.  Noul Watson este un veteran tanar al razboiului din Afghanistan care ancheteaza crime complicate ce au loc in Londra alaturi de prietenul sau detectivul Sherlock Holmes. Mai departe de estetica impecabila, anchetele interesante si dialogurile savuroase, ce este captivant la Sherlock este prietenia legendara dintre cele doua personaje gandite acum 120 de ani de Conan Doyle.

5.The Wire
The Wire este un fel de Odiseea lui Homer cu mai multe droguri si negrii. Serialul este considerat unul dintre cele mai convingatoare portrete ale orasului Baltimore din Statele Unite. Pe vremuri orasul poetului Edgar Allan Poe, Baltimore-ul modern a devenit locul de adunare al tuturor depravarilor sociale. Coruptia politica este atat de adanca incat ajunge chiar in sectiile de politie, in gastile de dealeri de droguri si in sindicate muncitoresti mafiote. Personajele au un destin dramatic, societatea este divizata in toate aspectele ei si lupta dintre fortele de ordine si cei care incalca legea este neintrerupta. Baltimore-ul e un fel de Craiova cu mai multe minoritati etnice si mafioti inarmati cu pistoale in loc de lanturi si cutite. The Wire este un serial politist care merge mai departe decat majoritatea serialelor de gen. Desi este fara indoiala plin de suspans si actiune si este aproape imposibil sa nu te uiti la tot deodata, The Wire este in acelasi timp o radiografie sociala impresionanta construita prin detalii minutioase si personaje foarte bine construite.

4.True detective
HBO ne-a obsinuit de ceva timp incoace cu o serie de seriale extrem de bine realizate cu un urias succes de public cum ar fi Game of Thrones, The Wire, Oz, The Sopranos, Bordwalk Empire si lista poate continua. True detective este una dintre surprizele foarte placute pentru amatorii de seriale cu detectivi, din toate punctele de vedere, de la scenariu la imagine si la actori, o reusita incontestabila.
Detectivii de omucideri Rustin Cole, jucat de Matthew McConaughy si Martin Hart, jucat de Woody Harelson, sunt intervievati in legatura cu un caz pe care l-au rezolvat prin anii 90. Pe atunci, detectivii au investigat o crima ciudatata in care o femeie fusese omorata in mod brutal si apoi i se atasasera niste coarne de cerb de cap si diverse alte dubiosenii. Cazul este extrem de dificil, deoarece suspectul lor principal este de negasit. Cei doi se aventureaza prin taramurile mlastinoase pline de bucatari de metamfetamina, gasti de bikeri, congregatii baptiste, prostituate si multi multi rednecks, in cautarea criminalului.
MacConaughy si Harrelson nu sunt singurele vedete ale serialului. In al doilea sezon Collin Farrell si Rachel MacAdams trec in lumina reflectoarelor si o alta crima da nastere unei povesti noi. Astept cu mare interes urmatorul sezon la care sa ma uit in timp de mananc stafide invelite in ciocolata. Si da, e unul dintre putinele cazuri in care nu stafidele sunt cele care ma incanta cel mai tare.

3.Cracker
Voi probabil il cunosteti in rolul lui Hagrid din seria Harry Potter, dar, pentru generatia mai batrana de spectatori TV, Robbie Coltrane este Fitz, un psiholog criminalist care are mai multe probleme decat majoritatea criminarilor pe care ii urmareste. Fitz este un fumator obez alcoolic si dependent de jocuri de noroc, cu un fiu adolescent neascultator, o nevasta rabdatoare care insa s-a saturat de viciile lui si il paraseste si o pasiune nepermisa pentru colega lui de munca, politista Jane „Panhandle” Panhaligon.
Fitz este anti eroul perfect, un psiholog talentat si extrem de inteligent care este insa bantuit si chinuit de proprii demoni. Serialul este intens, foarte bine scris si chiar daca are doar trei sezoane, fiecare episod urmareste criminali extrem de interesanti cu probleme psihice complicate si manifestari brutale. Cracker te tine in suspans la fiecare pas cu povestiile originale si puzzle-urile complicate, iar Robbie Coltrane face un rol monumental in rolul lui Fitz. E exemplul perfect ca nu se mai fac seriale politiste ca pe vremuri.

2. Colombo
La prima vedere starul acestui serial politist memorabil arata ca un boschetar dubios cu un ochi de sticla si jumatate de trabuc in gura care umbla pe strazi imbracat ca si cum urmeaza sa fie arestat pentru expunere indecenta. Nu lasati insa paltonul lung si privirea asimetrica sa va induca in eroare, locotenentul Colombo este unul dintre cei mai indragiti eroi de seriale politiste ale tuturor timpurilor.
Actiunea serialului are loc in Los Angeles si povestea il are ca protagonist pe locotenentul Colombo, al carui nume mic nu il aflam niciodata pe parcursul a 13 sezoane. Colombo, care este un politit titrat cu multa experienta in omucideri, se foloseste de metode ingenioase si de o atitudine umila pentru a deconspira chiar si cele mai intortocheate si complicate crime. Cel mai adesea criminalii il iau peste picior pe locotenent si nu se simt deloc amenintati de omul micut cu privirea sasie, insa, folosind elementul surprizei, Colombo ii ia pe nepregatite cu experinta si inteligenta sa, si ii prinde cu mata in sac de fiecare data.
Colombo este unul dintre serialele extrem de memorabile pentru toti romanii care au prins anii 90 iar creatorii serialului, care au scris si Murder she Wrote cu Angela Lansbury in rolul principal, au reusit sa dea nastere unuia dintre cei mai remarcabili detectivi de pe micul ecran.
1. Twin Peaks
Si ca tot vorbeam despre bijuterii pe care le vedeam la televizor in anii 90, pe locul 1 al listei noastre se afla Twin Peaks.
Twin Peaks este un serial atat de marcant si de unic incat chiar daca l-am prins la televizor cand eram destul de mic sunt o serie de imagini si personaje care mi-au ramas, vorba aia, ca un tatoo sub piele. Nici nu este de mirare, avand in vedere ca serialul este creat de David Lynch care este unul dintre cei mai ciudati regizori americani care au trait vreodata. Nu ma credeti? Vedeti Eraserhead si Mulholland Drive si mai vorbim dupa aia.
Twin Peaks este un orasel de munte plin de personaje dubioase cum ar fi un pitic dubios, o femeie care cara un bustean dupa ea de parca ar fi propriul copil, un urias, un om fara o mana si asa mai departe. Serialul incepe cand un padurar descopera cadavrul unei fete tinere pe nume Laura Palmer intr-o punga de plastic pe marginea unui rau. Agentul special FBI Dale Cooper jucat de Kyle MacLachlan este trimis sa investigheze cazul inconjurat in mister.
Twin Peaks este unul dintre cele mai stranii si in acelasi timp impresionante seriale care s-au facut vreodata deoarece imbina realitatea cu visul intr-un mod aproape hipnotic, si aproape ca te face sa te indoiesti de ce tocmai ai vazut pe ecran si de propria ta sanatate mentala.

Pentru o experiență cât mai plăcută, nu strică să vedeți toate serialele astea pe ditai’ televizorul 4k, cum e Philipsul de lângă mine.
Că tot veni vorba de seriale, mai nou, avem și noi Netflix, și televizorul ăsta e făcut pentru Netlifx. (are inclusiv buton de Netflix).
Ăștia de la Philips au montat leduri puternice pe spatele televizorului care proiectează culorile din marginea ecranului mai departe pe perete din spate. Tehnologia se numește Ambilight și e ca și cum serialul e în răspândit prin cameră și devine în focus pe ecran. E pur și simplu o experiență mai plăcută de vizionare și e exact ce oferă, în plus, cei de la Philips. Televizorul are și sistem android, se conectează ușor prin wireless la internet și puteți urmări canalele voastre preferate de youtube în HD sau 4K direct de pe televizor. Ca să testez asta, am luat măgăoaia și am dus-o la bunică-mea, i-am instalat Philipsul pe masă și am dat drumul la niște clipuri vechi Zaiafet. Așa că mâine, pe canalul secundar, veți putea vedea clipul „Bunică-mea reacționează la vlogurile mele vechi”. (linkul e în descriere).
Dacă vă doriți un asemenea televizor, îl găsiți în orice magazin de electronică/electrocasnice, așa că stați cu ochii pe oferte. Cea mai mare parte a televizoarelor Philips vor putea fi cumpărate la reducere de Black Fraday în perioada imediat următaore de pe emag, evomag, cel.ro sau aricare alt magazin preferați.  Găsiți un link cu modelul prezentat aici în descriere. http://altex.ro/televizor-led-smart-ultra-hd-android-123cm-philips-49pus6561-12
Cam atât pentru astăzi, până data viitoare, nu uitați să vă abonați, să dați un like și mai ales un share clipului ăsta pe facebook...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu