Lista care urmează conține trăsături fizice şi psihice prezente în majoritatea criminalilor în serie studiați. Dar înainte să începi să cauți trăsăturile astea în toate cunoştințele tale, dă-mi voie să te hipnotizez cu cifrele astea:
Un studiu Eurostat realizat în România între 2006 şi 2009 arată că incidența omorurilor pe plaiurile mioritice este de 2,06 la 100.000 de locuitori. Astea înseamnă că şansele să fi ucis sunt de 0,002% (inclusiv şansele să dea ăla cu 336 peste tine sau să te tragă unu’ prin sabie în Ferentari pe motiv că eşti prea sexi- cine te-a pus să umbli sexi prin Ferentari?)
Aproximativ o crimă din 100.000 poate fi atribuită unui criminal în serie ceea ce înseamnă că şansele tale reale să dai cu ochii de Dexter sunt de 0,00000002%. E mai probabil să:
- Te otrăvească un pensionar de ciudă că i-ai luat locul în tramvai
- Te împuşte unu’ în cap în timp ce te mănâncă un rechin
- Să aluneci pe o coajă de banană şi să te loveşti de un pesionar care să te otrăvească de ciudă că i-ai luat locul în tramvai.
Aşa că uite cele mai comune 10 trăsături ale criminalilor în serie:
1 Majoritatea sunt bărbați albi.
Bum! Din prima l-am eliminat pe Cabral. Acum mai rămân toți ceilalți bărbați din România.
Deși există și femei criminale în serie, în proporție uriașă (91%) sunt bărbați. Psihologii nu au nici cea mai vagă idee de ce stau lucrurile așa, unii presupun că bărbații au un fel de agresivitate latentă, dar nu există o explicație concretă.
Pe lângă faptul că sunt bărbați, un studiu care a analizat toți criminalii în serie din 1900 până în 2014 (link în descriere) a tras concluzia că majoritatea sunt albi. Nici pentru asta nu există o explicație clară.
2 Sunt abuzați psihologic în copilărie
Nu, faptul că maică-ta nu te lasă să fumezi iarbă în sufragerie la masa de crăciun nu e abuz psihologic. Aici e vorba de abuz emoțional grav, neglijență, umilință, pedepse nedrepte etc. Pe scurt orice comportament al părinților care să îl desensibilizeze pe copil ca să ajungă ăla micu’ să creadă că nimeni nu-l iubește, nimănui nu-i pasă și deci nici pe el n-ar trebui să-l intereseze. Lipsa empatiei e o trăsătură comună tuturor criminalilor în serie.
3 Le place să se joace cu focul
Un alt comportament cheie este piromania. Pur și simplu trebuie să dea foc oamenilor sau obiectelor. Nu se pot abține. George Adorno avea patru ani când a încercat să-și aprindă sora, Carl Panzram și-a incendiat propria școală de corecție, și exemplele pot continua. Nevoia de a da foc e un verișor mai mic al nevoii de a distruge în general.
4 Au un IQ mai mare decât media
N-or fi ei doctor Lecter, dar îi duce biblica. (deci toți tocilarii de la tine din clasă sunt suspecți)
Coeficientul de inteligență medie a oamenilor e 100, cei care au sub 95 sunt mai înceți la calcule, cei care au peste 145 sunt genii.
Se pare că majoritatea criminalilor în seri au un IQ între 110-145, adică mai deștepți decât media.
Există 2 feluri de criminali în serie: organizați și dezorganizați.
Cei organizați sunt meticuloși și își planifică bine crima înainte să o facă. Ăștia sunt ăia despre care se scriu scenarii la Hollywood, cei care prezintă și o semnătură unică la locul crimei, cei care au o rutină bine stabilită și au un IQ mediu de 113. În mod surprinzător, așa sunt, de fapt, majoritatea.
Cei dezorganizați sunt ăia cărora le sare țandăra și încep să măcelărească brusc și la nimereală. Sunt, de obicei, prinși repede și au un IQ de 93.
5 Fac pipi pe ei noaptea
Ca să înțelegi: viitorul criminal în serie, monstrul de temut cu IQ mare are șanse de 57% să fi făcut pipi pe el noaptea în pat când era mic. Există o legătură clară între asta și tendințele violente de mai târziu.
Cercetătorii au teoretizat că un astfel de comportament al copiilor cu vârsta de peste 5 ani poate afecta grav dezvoltarea lor psihologică în special dacă părinții își bat joc de ei. Copilul va căuta să-și elimine frustrările acumulate, dezvoltând tot felul de comportamente violente. Ceea ce ne duce la:
6 Sunt cruzi cu animalele
Se pare că 99% dintre viitorii criminali în serie au torturat animale de mici copii. Ce e și mai nasol e că familiile lor nici măcar nu au observat comportamentul ăsta sau nu l-au băgat în seamă. De cele mai multe ori violența față de un animal arată nevoia de control și de dominare a copilului. Din moment ce nu pot face asta cu părinții sau frații mai mari, vor apela la animalele de companie.
7 Trăiesc izolați, în singurătate
De obicei familiile criminalilor în serie sunt fragmentate. Părinții sunt despărțiți sau certați, au o relație urâtă, nefuncțională. De obicei se mută dintr-un oraș în altul și nu îi dau ocazia copilului să prindă rădăcini. Una peste alta, copii nu au parte de nici o relație importantă pe măsură ce se maturizează, până la urmă ajung incapabili să-și facă prieteni și deci vor deveni niște singuratici. Colegii lor de școală rareori își aduc aminte de ei și deseori sunt agresați de ceilalți copii.
8 Fantezii
Fanteziile criminalilor în serie sunt deseori legate de control, dominare sau viol. De fapt, se pare că nu își pot aminti nici o fantezie pozitivă din copilărie. Unii vor visa tot felul de metode de automutilare, își vor aminti mereu traumele trăite cu diferența că în fanteziile lor ei sunt cei care traumatizează.
Criminalii în serie nu vor povesti fanteziile nimănui dar dorința de a le îndeplini va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce trece timpul. Înainte de a ucide prima dată fanteziile vor fi despre comiterea crimei, după prima victimă fanteziile vor fi despre motede de a ucide mai eficient.
9 Adulții suferă de voaierism
Voaierism e atunci când te uiți pe gaura cheii să vezi ce face altul și, culmea, ce face ăla te excită destul de mult. Așa începe totul. După care satisfacția de a te uita pe gaura cheii nu mai e destul și mulți criminali în serie au antecedente de spărgători de case. Nu căutau seiful, pur și simplu le făcea plăcere să fie în casa omului fără permisiunea nimănui. Apoi se plictisesc și de asta și trec la viol sau direct la crimă.
10 Leziuni fizice
Pe scurt: au căzut în cap când erau mici.
Pe lung: leziuni la cap de pe urma accidentelor, trame repetate de pe urma abuzurilor fizice sau defecte fizice căpătate la naștere sunt în strânsă legătură cu agresivitatea și comportamentul violent. În special loviturile în zone ale capului cum ar fi hipotalamusul sau lobul temporal sunt corelate cu comportamente agresive. Aproximativ 70% dintre criminalii în serie au suferit asemenea leziuni.
Înainte să închei aș dori să anunț o mică schimbare: am decis să păstrez Zaiafetul exlusiv pentru liste și recenzii așa că începând de astăzi voi posta vlogurile pe alt canal, linkul e în descriere sau puteți da click aici pentru a vedea primul vlog de pe noul canal.
Întrebarea clipului este: Care e filmul sau serialul cu criminali în serie care ți-a plăcut cel mai mult?
Lăsați răspunsul în rubrica de comentarii, nu uitați să vă abonați dacă nu ați făcut-o încă şi sa dați filmul ăsta mai departe pe facebook...ca să se-audă numele Zaiafet...peste tot pe internet!
CANAL NOU VLOGURI: https://youtu.be/JYuKdfD39rU
Studiu 1900-2014: http://maamodt.asp.radford.edu/Serial%20Killer%20Information%20Center/Serial%20Killer%20Statistics.pdf
Statistici crime în România: http://m.mediafax.ro/social/romania-pe-locul-cinci-intre-statele-ue-la-numarul-crimelor-in-perioada-2006-2009-9203386
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu